Iho on ihmiskehon suurin elin ja uloin, joka painaa n. 4kg.(5%) Sillä on monia tehtäviä ja se myös peittää koko kehon. Iho toimii aistin-, eritys- ja säätelyelimenä sekä varasto- ja suojarakenteena. Lisäksi iho muodostaa melaniinia ja osallistuu D-vitamiinin valmistusprosessiin.
PAKSUUS ilman ihonalaiskudosta 1-4mm, jos se lasketaan mukaan saadaan 15-25% kehon massasta.
UUSIUTUMINEN orvaskesi uusiutuu jatkuvasti: vanhat keratiinisolut hilseilevät vähitellen pois uusien, tuoreempien tieltä. Tavallisesti orvaskesi uusiutuu kokonaan 6-10 viikon sisällä. Verinahassa ihon kollageeni uusiutuu 1-2 vuodessa, siis varsin hitaasti. Ihonalaiskudos ei uusiinnu ollenkaan.
IHON RAKENNE
ORVASKESI on ihon uloin kerros verisuoniton, paksuus 0.05-0.20mm. Se koostuu pääosin keratinosyyteistä eli sarveissoluista, jotka uusiutuvat pohjalla olevan tyvikerroksen soluista. Solut uusiutuvat jatkuvasti tyvikerroksesta ja siirtyvät kohti epiteelin pintaa. Orvaskedessä on ohuessa ihossa neljä kerrosta ja paksussa ihossa viisi kerrosta: tyvikerros, okasolukerros, jyväiskerros, kirkassolukerros (vain paksussa ihossa) ja marraskesi.
VERINAHKA on orvaskeden alla, 0.5-1.5 mm paksuinen, runsasverisuoninen, pääosin sidekudoksinen ihokerros. Se koostuu kahdesta kerroksesta: nystykerros ja verkkokerros.Verinahassa on runsaasti verisuonia ja hermopäätteitä. Myös karvatupet, hikirauhaset ja talirauhaset ovat lähtöisin verinahasta. Verinahan ja orvaskeden välissä on tyvikalvo. Niiden kiinnittymistä toisiinsa parantaa erittäin epätasaisesta rajasta johtuva laajempi rajapinta.
IHONALAISKUDOS voidaan laskea ihoon kuuluvaksi verinahan alla olevaksi kerrokseksi. Sen paksuus vaihtelee paikoittain (esim. pakaroissa huomattavan paksua) ja eri yksilöiden välillä.
Ihonalaiskudos muodostuu pääasin löyhästä sidekudoksesta ja rasvakudoksesta. Seassa on kuitenkin yksittäisiä sileälihassoluja tai niiden kimppuja, jotka toimivat karvankohottajalihaksina. Tietyissä paikoissa, kuten esimerkiksi kasvoissa, ihonalasikudoksessa on myös ohut kerros poikkijuovaista lihasta.
IHON TEHTÄVÄT
Ihon ensisijaisena tehtävänä on suojata kehoa ulkoa tulevilta uhkatekijöiltä, joita ovat mm. haitallinen UV-säteily. Iho toimii myös vesieristeenä, joka estää liiallisen nesteen haihtumisen. Sillä on muitakin tehtäviä, joista tärkein on lämmönsäätely. Se suojaa ihmistä myös tuntoaistin avulla. Ihossa olevat hermosyyt auttavat ihmistä tulkitsemaan kehon ulkopuolisia oloja tuntemalla lämmintä, kylmää, painetta ja kipua. Iholla syntyy myös ihmiselle elintärkeää D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta.
OMINAISUUDET
RUSKETUS on ihmisen ihon tummumista reaktiona altistumiselle ultraviolettisäteilylle. Se tapahtuu yleensä auringonpaisteessa, iho kerää pigmenttiä ja tummuu vähitellen. Rusketusta tavoitellaan myös keinotekoisesti mm. suihkurusketuksella ja solariumilla.
VAARAT: UV-säteily tuhoaa ja vanhentaa ihosoluja. Rusketus on luontainen vastustusreaktio, jossa iho yrittää estää vahingollisten säteiden pääsyä syvemmälle ihoon. Luontainen suoja on harvoin tarpeeksi vahva. Ilman lisäsuojaa iho palaa, kuivuu ja rypistyy, siihen ilmaantuu pigmenttiläiskiä ja ihottumaa ja se menettää kimmoisuuttaan. Vakavin terveysuhka on melanooma. Joten on hyvin tärkeää suojata itsensä esim. aurinkorasvalla, jos olet auringossa.
lähteet:
http://www.solunetti.fi/fi/histologia/ihonalaiskudos/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Iho
http://www.iholiitto.fi/ihotietoa/terveen_ihon_rakenne/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rusketus
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti